Чеська мова: як почати вивчати?

Ми багато розповідаємо про спеціальності та університети Чеської Республіки. Диплом європейського зразка, який приймають у багатьох країнах, дозволяє студентам працювати у будь-якій точці світу.

Знання іноземних мов робить наших абітурієнтів високопрофільними фахівцями, а це те, що дуже цінується. Тому ми вирішили розповісти вам, чому важливо вивчати чеську мову.

Курси чеської мови 112 foto1

Вивчення чеської мови необхідне тим, хто бажає:

  • самостійно подорожувати чарівною Прагою;
  • знайти роботу в різній за рівнем життя країні;
  • вступити до одного з найпрестижніших університетів Чехії;
  • користуватись іноземними ресурсами;
  • спілкуватися з людьми з усього світу.

З чого розпочати?

Важливо розуміти, що чеська мова - це не українська, а цілком самостійне явище, тому спиратися на рідну мову не варто. Багатьох це вводить в оману і ще більше плутає щодо основ граматики. Тим не менш, ця мова інтуїтивно зрозуміліша, ніж німецька або французька.

Почати можна з вивчення найпростіших слів. Студенти, які приїжджають до нас на навчання, вже можуть сказати, як їх звуть, звідки вони й розповісти про склад сім'ї. Це базові речі, які вивчають спочатку всі. Ви можете вивчити вашу квартиру та предмети інтер'єру.

Записуйте слова, які вивчаєте - це важливий етап у запам'ятовуванні. Можна скористатися стікерами та розташувати їх на предметах, так вони завжди будуть перед очима.

Обов'язково перед заучуванням слухайте, як правильно вимовляється це слово. Для пошуку аудіо можете скористатися гуглом та ютубом. І, звичайно ж, голосно читайте ці слова, інакше ви тільки розумітимете, але не говоритимете.

Освоювати алфавіт не складно, але є кілька правил. За основу чеського алфавіту взяли латиницю, але мова специфічна, тому все ускладнюється діакритичними знаками. По-чеськи вони називаються гачек, чарка і кружек. І це впливає на звучання букв і на їхню вимову:

А - може вимовлятися як короткий і довгий;
Е - як м'який, довгий та короткий;
I - може бути коротким, довгим та м'яким;
O - довгим і коротким, U теж;
Y - може бути твердим, коротким та довгим;
Z - читається як "з" і як "ж".

Зверніть увагу на літери r та l. Вони складоутворюючі, незважаючи на те, що приголосні. Без участі голосних вони можуть утворювати склад з іншими приголосними.

Складоутворюючий звук при цьому вимовляють за участю голосу і розтягуються за тривалістю, тобто поруч з ними з'являється коротка голосна. В українській такі літери читаються як склади -ер-, -ел-, -ол-, -ор-. Також є подвійна буква Ch.

Що важливіше: граматика чи лексика?

Ті, хто приступає до вивчення мови, вважають, що вони можуть взяти тільки лексику, а граматика їм ні до чого, але це не так. Це дві взаємодоповнюючі частини, які не можуть існувати одна без другої. Вивчаючи лексику, ви прийдете до граматики, і навпаки.

Граматика

Граматика - "каркас" мови, без якої неможливо розмовляти.
Краще розпочати навчання з основ, наприклад:

вживання дієслова "být" (https://youtu.be/OTw2ALXHAjw);
постановка наголосу (https://youtu.be/pXTwkgboXIE);
модальні дієслова (https://youtu.be/R5l7eLiz3rY);
вживання та вимова слів із "чарками" та "гачеками";
відмінювання іменників (https://youtu.be/adK7_DzXmKc) ;
побудова речення;
звернення (https://youtu.be/eZkMOrMPVCw);
вживання в теперішньому часі (https://youtu.be/FXumPvdTiyo), в минулому (https://youtu.be/HHw3JsDod40) та в майбутньому часі (https://youtu.be/mpU0Cwelpq8).

У вас може скластися враження, що це дуже складно, але не варто так швидко здаватися.

Граматика чеської мови багато в чому має схожість з українською, тому вивчення не повинно викликати серйозних труднощів.

Лексика

Регулярне поповнення словникового запасу необхідно. На початку навчання потрібно освоювати прості слова та висловлювання, які корисні у повсякденному житті. Ви можете читати книги, дивитися відео або слухати музику, виписуючи незнайомі слова або вирази, що сподобалися. Це найулюбленіше у наших студентів, так вони дізнаються про культуру Чехії, слухають і запам'ятовують говоріння, при цьому осягаючи мову.

Для вступу до університету абітурієнтам слід звернути увагу на термінологію. Її важливо вивчати за допомогою відповідних словників чи літератури. Зазвичай такі посібники можна знайти на сайті спеціальності у розділах doporučená literatura.

Занурення у культуру країни

Хочете комфортно почуватися при переїзді до Чехії?! Тоді вам варто познайомитися трохи ближче із чарівною та прекрасною країною. Піти далі від розташування на карті та назви столиці.

Це важлива частина при підготовці до здобуття вищої освіти, адже в момент вивчення ви можете підібрати для себе місто, в якому проживатимете, і університет. Цю частину можна перетворити на розважальний елемент. Найкращий варіант поринути в культуру країни - дізнатися трохи більше про традиційні свята.
Переглядайте мультфільми та дитячі серіали, в яких використовується проста розмовна мова, наприклад: Bob a Bobek, Večerníček, Maxipes Fik.
Найпопулярніший чеський мультик - Krteček. Кротик мало що говорить, але цей усміхнений персонаж зміг достукатися до багатьох дітей по всьому світу своїми історіями.
Якщо ви хочете щось серйозне і вам більше до вподоби кінематограф, то спочатку вам буде досить важко сприймати мову тільки на слух. Дякуємо субтитрам, які полегшують життя. Почніть із різдвяної класики: "Три горіхи для Попелюшки" (Tři oříшки pro Popelku).
А ось ще кілька фільмів, вартих уваги:

"Шмітке";
"Теорія тигра";
"Сім воронів".

Щоб краще розібратися в історії Чехії, слухайте радіо або подкасти. Напередодні свят ведучі часто розповідають про місцеві традиції. Постійно слухаючи чеську мову, вам стане простіше її сприймати. Сленг, характерні розмовні фрази краще сприймаються від молодіжних блогерів. Знайдіть для себе інфлюенсерів, які вам близькі та за якими цікаво спостерігати у соціальних мережах.

Чеська мова 112 foto2

Корисні матеріали

Вивчаючи мову, ми завжди шукаємо кращі навчальні матеріали. Ось кілька із таких:

"Čestina Expres". Автори - Паула Борілова та Ліда Хола;

Самовчитель із трьох частин, для тих, хто хоче швидко, але поверхово освоїти мову. Якщо виконувати всі вправи, досить швидко можна отримати рівень А1.

"Česky krok za krokem". Автори - Паула Борілова та Ліда Хола;

Розширений варіант попереднього підручника. Тут уже більше вправ та роз'яснень. До підручника додається робочий зошит. Найкраще як додаток використовувати "Pohádky" - адаптовану книгу для читання, тих самих авторів. До неї краще приступати після того, як освоїли минулий час.

Вивчення чеської мови за курсами

Курсів багато, але якщо йдеться про безкоштовні, то тут треба підходити з толком. Наприклад, LIVE-урок чеської мови у прямому ефірі з викладачем-чехом Prague Education Center!
Уроки будуються на інтерактивності та живому спілкуванні між студентом та викладачем. Проводять заняття справжні чехи. Потрапити до нас простіше простого, достатньо зареєструватися на сайті PEC - https://www.educationcenter.cz/live-urok-cheshskogo-yazyka/. Ми заздалегідь повідомляємо про початок уроку, а якщо ви пропустили, то отримаєте запис уроку.
Чи готові отримати нові знання та реалізувати свої плани про вищу освіту в Чехії? Тоді реєструйтесь на урок, і починайте підготовку вже цього тижня!

Рівні чеської мови

Вивчаючи чеську мову вам стане цікаво дізнатися, якого рівня ви змогли досягти. Для того, щоб визначити рівень використовують Společný evropský referenční rámec - це єдина система володіння мовою. Отже, всього є три рівні - A, B, C. Вони діляться на підрівні: А1, А2, В1, В2, С1, С2.
A
Якщо ви на елементарному рівні володієте мовою, то у вас "А". Під "А1" маються на увазі самі базові навички та знання близько півтори тисячі слів. "А2" - це вже 2 тисячі слів.
B
Рівень "В" говорить про те, що ви вже самостійно володієте чеським. На рівні "В1" ви вже висловлюєте свої думки у всіх часах та знаєте близько 3 тисяч слів. Рівень "В2" - це рівень, за якого університети Чехії стають для вас доступними. Ви розумієте мову, можете висловити свої думки усно та письмово, добре розумієте, що вам кажуть.
C
"С1" і "С2" - вільне володіння чеською. "С1" найчастіше вимагають університети з медичними спеціальностями. Як кажуть самі місцеві жителі, якщо ви володієте рівнем С2, то ви, швидше за все, - чех.

Як не залишити вивчення мови?

Перед тим, як почати шукати підручники чи курси, варто запитати себе: "Для чого я це роблю?". Найкраще скласти список із чітко структурованими цілями, який допоможе вам зберегти мотивацію.
Розділіть цілі на етапи, так ви не пропустите руху вперед.
Вивчити нову мову не так важко, за умови, що їй приділяється достатньо часу. Тому варто дотримуватись правил - займатися щодня. Навіть 30 хвилин буде достатньо. Оточіть себе мовою, що вивчається, дивіться відео, слухайте музику, читайте новини та оповідання. Знайдіть носія для розмовної практики - це можна зробити безкоштовно на сайтах мовного обміну.

І наостаток

Якщо ваша мета - навчатись в чеському університеті - вам необхідно вивчити чеську мову. Для цього ви можете скористатись як безкоштовними курсами при державних університетах так і платними курсами. Закінчивши курси чеської мови, ви отримаєте три в одному: вивчите чеську мову, підготуєтесь до вступу в університет і, водночас, підготуєтесь до життя в іншій країні.

Джерело: https://www.educationcenter.cz

 

Журнал "Сучасна освіта" - останній випуск

  • Березень 2024

    Абітурієнту 2024 – Спеціальність 231 «Соціальна робота» – де вчитися в 2024 році (коледжі, університети України). Спеціальність 033 «Філософія» - умови вступу, довідник ЗВО України. Бакалавр – яка це освіта і чи потрібно навчатися далі? Вступ на бакалаврат – 2024: календар проведення НМТ. Навчання під звуки війни – історія ПТУ №14 м. Нова Каховка. НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» запрошує на навчання. Кращі університети світу для вивчення авіації – огляд, умови вступу і навчання. ВНЗ Греції: куди йти вчитися. Університети Республіки Кіпр запрошують на навчання українців. Як виїхати за кордон за візою цифрового кочівника? Як в Міжнародному космічному університеті готують майбутніх космонавтів. Читайте про все це в журналі «Сучасна освіта» №3 (березень, 2024 рік) Читати далі
  • 1

Підписуйтесь!

Якщо вам подобається те, що ви читаєте в Інтернеті, чому б не скористатися нашою підпискою. Ви будете отримувати на електронну пошту номер журналу одразу після його виходу в світ. Ми підготували для вас корисний сервіс «Безкоштовну он-лайн передплату» на свіжий випуск журналу «Сучасна Освіта». Щоб підписатись, заповніть форму.

Журнал «Сучасна Освіта» постійно зростає, прагнучи надавати високоякісний контент, який вітається різноманітною спільнотою студентів. Розповідаючи про кращі навчальні заклади, а також останні академічні тенденції, ми допомагаємо нашим читачам бути в курсі того, що відбувається у сфері освіти. Читайте, аналізуйте, вирішуйте - ми допоможемо!

Про нас

Більше 20 років ми допомагаємо молодим людям приймати найважливіші рішення у житті, такі як вибір професії, ВНЗ, побудова успішної кар'єри. Ми професійно збираємо та розповсюджуємо достовірну освітню інформацію, виявляємо та рекомендуємо можливості для отримання кращої освіти в Україні та за кордоном.


Наші проекти

Контакти