Рівні володіння іноземною мовою: глобальна шкала

Згідно із Загальноєвропейськими Рекомендаціями з мовної освіти існує шість рівнів володіння мовою, які були розроблені Асоціацією Мовних Експертів ALTE (The Association of Language Testers in Europe):

інтродуктивний (Breakthrough або А1), середній (Waystage або А2), рубіжний (Threshold або В1), просунутий (Vantage або В2), автономний (Effective Operational Proficiency або С1) і компетентний (Mastery або С2). Вони охоплюють проміжок від базового до практично бездоганного рівня володіння мовою. На них зорієнтовані навчальні посібники з будь-якої європейської мови, довідники, словники, тести.

Іноземні мови foto1Рівень A1. Елементарний користувач

Може розуміти і вживати побутові повсякденні вирази, а також будувати елементарні речення з метою задоволення конкретних потреб. Може відрекомендуватись або представити когось. Може запитувати і відповідати на запитання про деякі деталі особистого життя, про людей, про речі тощо. Може взаємодіяти на простому рівні, якщо співрозмовник говорить повільно і чітко та готовий прийти на допомогу.

Рівень A2. Елементарний користувач

Може розуміти ізольовані фрази та широко вживані вирази, необхідні для повсякденного спілкування у сферах особистого побуту, сімейного життя, здійснення покупок, місцевої географії, роботи. Може спілкуватись у простих і звичайних ситуаціях, де потрібен простий і прямий обмін інформацією на знайомі та звичні теми. Може описати простими мовними засобами вигляд свого оточення, найближче середовище і все, що пов'язане зі сферою безпосередніх потреб.

Рівень B1. Незалежний користувач

Може розуміти основний зміст чіткого нормативного мовлення на теми, близькі і часто вживані на роботі, у навчанні, під час дозвілля тощо. Може вирішити більшість проблем під час перебування у країні, мова якої вивчається. Може просто і зв'язано висловитись на знайомі теми або теми особистих інтересів. Може описати досвід, події, сподівання, мрії тощо.

Рівень B2. Незалежний користувач

Може розуміти основні ідеї тексту як на конкретну, так і на абстрактну тему, у тому числі й дискусії за фахом. Може вільно спілкуватися з носіями мови. Може чітко, детально висловитись на широке коло тем, виражати свою думку з певної проблеми, наводячи різноманітні аргументи за і проти.

Рівень C1. Досвідчений користувач

Може розуміти широкий спектр достатньо складних та об'ємних текстів і розпізнавати імпліцитне значення. Може висловлюватись швидко і спонтанно без помітних утруднень, пов'язаних з пошуком засобів вираження. Може ефективно і гнучко користуватись мовою у суспільному житті, навчанні та роботі. Може чітко, логічно, детально висловлюватись на складні теми, демонструючи свідоме володіння граматичними структурами, конекторами та зв'язними програмами висловлювання.Іноземні мови foto2

Рівень C2. Досвідчений користувач

Може розуміти без утруднень практично все, що чує або читає. Може вилучити інформацію з різних усних чи письмових джерел, узагальнити її і зробити аргументований виклад у зв'язній формі. Може висловлюватисьспонтанно, дуже швидко і точно, диференціюючи найтонші відтінки смислу у доволі складних ситуаціях.

Журнал "Сучасна освіта" - останній випуск

  • Березень 2024

    Абітурієнту 2024 – Спеціальність 231 «Соціальна робота» – де вчитися в 2024 році (коледжі, університети України). Спеціальність 033 «Філософія» - умови вступу, довідник ЗВО України. Бакалавр – яка це освіта і чи потрібно навчатися далі? Вступ на бакалаврат – 2024: календар проведення НМТ. Навчання під звуки війни – історія ПТУ №14 м. Нова Каховка. НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» запрошує на навчання. Кращі університети світу для вивчення авіації – огляд, умови вступу і навчання. ВНЗ Греції: куди йти вчитися. Університети Республіки Кіпр запрошують на навчання українців. Як виїхати за кордон за візою цифрового кочівника? Як в Міжнародному космічному університеті готують майбутніх космонавтів. Читайте про все це в журналі «Сучасна освіта» №3 (березень, 2024 рік) Читати далі
  • 1

Підписуйтесь!

Якщо вам подобається те, що ви читаєте в Інтернеті, чому б не скористатися нашою підпискою. Ви будете отримувати на електронну пошту номер журналу одразу після його виходу в світ. Ми підготували для вас корисний сервіс «Безкоштовну он-лайн передплату» на свіжий випуск журналу «Сучасна Освіта». Щоб підписатись, заповніть форму.

Журнал «Сучасна Освіта» постійно зростає, прагнучи надавати високоякісний контент, який вітається різноманітною спільнотою студентів. Розповідаючи про кращі навчальні заклади, а також останні академічні тенденції, ми допомагаємо нашим читачам бути в курсі того, що відбувається у сфері освіти. Читайте, аналізуйте, вирішуйте - ми допоможемо!

Про нас

Більше 20 років ми допомагаємо молодим людям приймати найважливіші рішення у житті, такі як вибір професії, ВНЗ, побудова успішної кар'єри. Ми професійно збираємо та розповсюджуємо достовірну освітню інформацію, виявляємо та рекомендуємо можливості для отримання кращої освіти в Україні та за кордоном.


Наші проекти

Контакти